П`ятниця
29.03.2024
09:29
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031




Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 80
Посилання
український каталог
Lemky.com





ХРАМ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ(Чернівці) Київська православна богословська академія




Церкви.com

Свято Феодорівський чоловічий




Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство


КАЛУСЬКЕ МОЛОДІЖНЕ ПРАВОСЛАВНЕ БРАТСТВО ПРП. ІОВА ТА ФЕОДОСІЯ МАНЯВСЬКИХ

+Братство;)

Пластовий портал

Братство св. вмч. Варвари

Одигитрия

Миколай про тебе не забуде


Друзі сайту
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Наш банер

Фотографія 1
<"Свято-Покровський чоловічий монастир
Житомирсткої єпархії УПЦ КП
Попільнянський район с.Білки ">
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічильник
Поділитися/ Сподоб
Свято-Вознесенська парафія УПЦ КП Донецька єп. м.Дружківка

Свято-Покровський чоловічий монастир Житомирської єпархії...

Блог

Головна » 2011 » Липень » 5 » Віра, Надія. Любов
23:23
Віра, Надія. Любов

                                                Клірики не спасають Церкву: вони самі спасаються в ній разом з народом Божим. А єдиний Спаситель усіх – Господь Ісус Христос. У православному розумінні спасіння людини складається з трьох ступенів. Це: викуплення, освячення, обоження. Цим етапам духовного зростання відповідають три чесноти – віра, надія, любов.   Перший ступінь – викуплення, яке здійснюється Кров’ю Агнця Божого, Кров’ю Господа Ісуса Христа. В Біблії говориться, що після гріхопадіння прабатьків Господь зробив їм шкіряні одежі. За тлумаченням святих отців, це означає, що тоді була принесена перша кровна жертва, пролита перша жертовна кров, яка прообразувала собою майбутнє викуплення людства Кров’ю Сина Божого. І люди одягнулися в шкіряний одяг принесених в жертву тварин на знак постійного нагадування про прийдешню жертву. Етапу викуплення відповідає біблійська чеснота – віра. "А без віри догодити Богові неможливо, бо треба, щоб той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є” (Євр. 11, 6). І цьому ступеню відповідає, в свою чергу, "соціальне” положення, описане в Біблії, – раб. Раб не сподівається на винагороду. Грішник, що приходить до Бога, сподівається тільки на милість. Можна сказати, що весь протестантський світ в своїх  зупинився тільки на цьому рівні, хоча по-справжньому протестанти навіть і на цей ступінь не піднялися, а ще більше віддалилися від тайни викуплення. Для них вірa і є найголовніше в спасінні – "увірував в Бога, прийняв Його в своє серце, ти вже спасенний”.

        Другий ступінь – освячення. Біблія говорить: "Бо воля Божа є святість ваша” (1 Сол. 4, 3). Цьому ступеню відповідає інша чеснота – надія. Людина не просто вірить, вона надіється, вона спирається на плоди своєї віри, яка є здійснення очікуваного і впевненість в невидимому (Євр. 11, 1). Досягаючи в своїй діяльній вірі якоїсь досконалості, вона вже може спиратися на те, чого досягла своїми молитвами, постом і добрими справами. На цьому ступені зупинився католицький світ– і те лише в своїх міркуваннях. Реально ж католики не піднялися ні на перший, ні на другий ступінь.

         Обоження, поняття, відоме тільки православному східному християнському богослів'ю. В Нагірній проповіді Господь Ісус Христос говорить: "Будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий ” (Мф. 5, 48). В чому полягає досконалість, тут можна сказати лише одне – Господь закликає нас бути такими. В Біблії сказано: Бог є любов (1 Ін. 4, 8). Любов і є містичним входженням в життя Святої Трійці. Вона і приводить нас до усиновлення Богу.  Отже, спасіння – це зростання в благодаті через чесноти: віру, надію і  любов. Жодна православна людина не може сказати про себе: "я спасенний”. Спасіння – це справа всього нашого життя; це не лише відмова від пияцтва, наркотиків, молитви, дотримання посту. Спасіння – це щось значно більше. Ми чули, якою була перша людина до гріхопадіння, до яких висот призвав його Господь, і бачимо, як низько вона впала. Але ми знаємо також, що є другий Адам – Господь Ісус Христос; знаємо, навіщо прийшов Син Божий в цей світ. Він прийшов, щоб відродити людство, явити початок нового життя, дарувати нам нову природу. Він прийшов, щоб нас звести на небеса. Всі ми в тому або іншому ступені знаємо, що потребуємо благодатного спасіння.  Нинішній наш стан не влаштовує нікого! А якби хто і сказав, що я багатий, і ні в чому не маю потреби, то  Церква повинна показати, що така людина нещасна і незряча. Слово Боже учить нас: "Тому, як через одного чоловіка гріх увійшов у світ, і з гріхом –  смерть, так і смерть перейшла на всіх людей, бо в ньому всі погрішили”. (Рим. 5, 12). Ми дійсно всі померли в Адамі, але нам, за милостю Божою, належить воскреснути во Христі!

Переглядів: 1014 | Додав: Dionisij | Теги: Свято-Покровський монастирь, Віра, Любов, Діонісій Васильєв, Надія, УПЦ КП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: