Вівторок
19.03.2024
06:28
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930




Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 80
Посилання
український каталог
Lemky.com





ХРАМ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ(Чернівці) Київська православна богословська академія




Церкви.com

Свято Феодорівський чоловічий




Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство


КАЛУСЬКЕ МОЛОДІЖНЕ ПРАВОСЛАВНЕ БРАТСТВО ПРП. ІОВА ТА ФЕОДОСІЯ МАНЯВСЬКИХ

+Братство;)

Пластовий портал

Братство св. вмч. Варвари

Одигитрия

Миколай про тебе не забуде


Друзі сайту
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Наш банер

Фотографія 1
<"Свято-Покровський чоловічий монастир
Житомирсткої єпархії УПЦ КП
Попільнянський район с.Білки ">
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічильник
Поділитися/ Сподоб
Свято-Вознесенська парафія УПЦ КП Донецька єп. м.Дружківка

Свято-Покровський чоловічий монастир Житомирської єпархії...

Головна » 2012 » Листопад » 30 » Храмове свято в Михайлівському кафедральному соборі м.Житомира
21:10
Храмове свято в Михайлівському кафедральному соборі м.Житомира

В Житомирському Кафедральному Соборі, 21 жовтня, відбувся світлий храмовий празник – Архистратига Божого Михаїла і всих Сил Небесних. На честь цього Великого християнського свята у Святому Храмі провели святкову Архиєрейську Службу Божу з Хресним Ходом навкруги Собору. 

Святкові богослужіння, а саме: Всенічне бдіння та Божественну літургію очолив наш владика Високопреосвященнійший Ізяслав. Йому співслужили: архієпископ Одеський і Балтський Яків; архієпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій; єпископ Чернівецький і Кіцманський Марк; єпископ Слов'янський Всеволод; єпископ Конотопський Афанасій; єпископ Городоцький Юліан, а також священство собору разом із запрошеним духовенством Житомирської єпархії. Після літургії було звершено Хресний хід навколо собору та відслужено святковий молебень.

З великою  любов'ю і повагою вітали  соборне духовенство та прихожан храму шановні гості  : архієпископ Одеський і Балтський Яків, народний депутат України Геннадій Зубко та міський голова Володимир Дебой. Радує те, що   з кожним роком храмове свято Свято - Михайлівського кафедрального  собору  з волі і ласки Божої  стає все багатолюднішим та урочистішим.

 Це храмове свято мав честь відвідати і намісник нашого монастиря о.Діонісій (Васильєв). Повернувшись до монастиря був дуже у великому захваті від міроприємства, а особливо від духовного піднесення та Божої благодаті котра панувала під час проведення свята. "Мене мов ангели на крилах перенесли, я не відчуваю втоми..." - зауважив він. 
 Закінчилося святкове Бого­служіння уставним многоліттям. 
Осінні дні – короткі. Незабаром сонце, ніжно торкнувшись променями хрестів на куполах храму Архистратига Михаїла, і, зачепивши верхівки дерев, продовжило свою мандрівку за обрієм. Понесло у світ розповідь про побачене.  І стояв на сторожі Архангел Михаїл та разом зі всіма Небесними Силами безплотними невтомно продовжував підносити до Господа молитви людей. 
Отож, і ми величаємо вас, Архистратиже Божий Михаїле, архангели й ангели та всі воїнства, херувими і серафими, що прославляють Господа.

Довідка:

Цей день є головний із свят на честь святих Ангелів. Він присвячений святому Архистратигу Михаїлу, начальнику воїнства небесного. За стародавніми переказами, сатана, колись світліший од усіх духів небесних і тому названий Люцифером, впав у самолюбство, гордість і злобу і спокусив багато інших духів. Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих Ангелів. Михаїл та його Ангели вчинили змієві війну. І змій воював та його ангели, та не втримались. І вже не знайшлось їм місця на небі. І спинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинені (Апокал,10, 7-9). Ангели прославляють Пресвяту Тройцю піснями "Свят, Свят, Свят, Господь Саваоф! Повне небо і земля слави Твоєї!"


Ангели слідкують за кожною людиною. Про це свідчить Святе Писання. Патріарх Яків бачив Бога і Ангелів (Буття, 28, 12-15). Благословляючи своїх онуків, він сказав: "Ангел, що рятує мене від всього лихого, - нехай поблагословить цих юнаків" (Буття, 48, 16). Ангел Божий охороняв полки синів ізраїльських під час їх походу з Єгипту (Вихід, 14, 19). У псалмі 90 говориться: "Тебе зло не спіткає, і до намету твого удар не наблизиться, бо Своїм Ангелам Він наказав про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх, - на руках вони будуть носити тебе, щоб не вдарив об камінь своєї ноги!".


Ап. Павло у посланні до євреїв говорить: "Чи не всі вони духи службові, що їх посилають на службу до тих, що має спасіння спадкувати" (Євр. 1, 14).


І сам Ісус Христос сказав до смиренних віруючих: "Стережіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих: кажу бо Я вам, що їхні Ангели повсякчасно бачать у небі обличчя Мого Отця, що на небі".


Святкування Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних встановлено на початку IV століття на Помісному Лаодикійському Соборі, що відбувся за кілька років до Першого Вселенського Собору. Лаодикійський Собор 35-м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам як творцям і правителям світу і затвердив православне шанування їх. Звершується свято в листопаді - дев'ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік) - відповідно до числа 9-ти чинів ангельських. Восьмий же день місяця (старий стиль) вказує на майбутній Собор всіх Сил Небесних в день Страшного Суду Божого, який святі отці називають "днем восьмим", бо після віку цього, настане "день восьмий", і тоді "прийде Син Людський у Славі Своїй і всі святі Ангели з Ним "(Мф. 25, 31).


Святий Діонісій, учень апостола Павла, навчає нас, що всі ангели поділяються на три ієрархії, а кожна ієрархія в свою чергу - на три чини. У першій, найвищій ієрархії стоять чини, найближчі до Пресвятої Тройці: серафими, херувими та престоли. Серафими - ангели полум'яноподібні - оточують вогненний Престол Божий і  співають славу Господню день і ніч, як це було відкрито святому пророкові Ісайї у видінні (Іс. 6, 2,3). Вони палають любов’ю до Бога і ту любов запалюють у серцях людей. Херувими (Бут. 3, 24) сіяють світом і знанням Бога та розумінням таємниць Божих, і просвітлюють людей. Престоли (Кол. 1, 16) служать правосуддю Божому і силу того правосуддя надають земним престолам, тобто царям і владикам землі.


У другій ангельській ієрархії теж стоять три чини: господства, сили і власті. Господства (Кол. 1, 16) мають владу над подальшими чинами ангелів. Вони наставляють поставлених від Бога земних володарів мудрому керуванню. Господства вчать володіти почуттями, приборкувати гріховні похоті, підкорювати плоть духу, панувати над своєю волею, перемагати спокуси. Сили (1 Пет. 3, 22) виконують волю Божу. Вони творять чудеса і посилають благодать чудотворіння та прозорливості угодникам Божим. Сили допомагають людям у несенні послуху, зміцнюють у терпінні, дарують духовну кріпкість і мужність. Власті (1 Пет. 3, 22; Кол. 1, 16) мають владу приборкувати силу диявола. Вони проганяють від людей бісівські спокуси, утверджують подвижників, оберігають їх, допомагають людям у боротьбі зі злими помислами.


У нижчу ієрархію входять також три чини: начала, архангели і ангели. Начала (Кол. 1, 16) правлять над нижчими ангелами, направляючи їх до виконання Божественних повелінь. Їм доручено управляти всесвітом, охороняти країни, народи, племена. Начала наставляють людей шанувати інших. Вчать людей, що мають владу на землі виконувати посадові обов'язки не заради особистої слави і вигод, а заради спасіння і користі ближніх. Архангели (1 Сол. 4, 16) звіщають про велике і преславне, відкривають таємниці віри, пророцтва та розуміння волі Божої, зміцнюють в людях святу віру, просвіщаючи їх розум світлом Святого Євангелія. Ангели (1 Пет. 3, 22) найбільш близькі до людей. Вони сповіщають наміри Божі, наставляють людей до доброчесного й святого життя. Вони зберігають віруючих, утримують від падінь, підтримують занепалих, ніколи не залишають нас і завжди готові допомогти, якщо ми захочемо.


У житті преподобного Нифонта розповідається про такий випадок. Одного разу преподобний ішов по вулиці міста й побачив, що біля брами якогось дому стоїть прекрасний юнак і гірко плаче. Преподобний запитав його: "Хто ти такий і чого ти плачеш?" На це юнак відповів: "Я ангел-хранитель одного християнина, а той, доручений мені від Бога християнин, пішов у цей дім пияцтва і розпусти. Я там не можу бути з ним, щоб спасти душу його від гріха і загибелі."


Всі чини Небесних Сил носять спільну назву Ангелів - по суті свого служіння. Господь відкриває Свою волю вищим Ангелам, а вони, в свою чергу, просвіщають інших.


Над всіма дев'ятьма чинами поставлений Господом святий Архистратиг Михаїл (ім'я його в перекладі з єврейської означає "хто як Бог") - вірний служитель Божий, бо він скинув з Неба денницю, який возгордився з іншими павшими духами. А до решти ангельських Сил він промовив: "Будьмо уважні! Станьмо побожно перед Творцем нашим і не помислимо неугодного Богові!" За Церковним переданням, відображеним у службі Архистратигу Михаїлу, він брав участь у багатьох старозавітних подіях. Під час виходу ізраїльтян з Єгипту він був перед ним у вигляді стовпа хмари вдень і  стовпа вогненного вночі. Через нього явилася Сила Господня, що знищила єгиптян і фараона, які переслідували ізраїльтян. Архистратиг Михаїл визволяв Ізраїль і оберігав його.


Він з'явився Ісусу Навину і відкрив волю Господа на взяття Єрихону (Нав. 5, 13 - 16). Сила великого Архистратига Божого з'явилася у знищенні 185 тисяч воїнів асирійського царя Санхерима (4 Цар. 19, 35), у поразці нечестивого вождя Антіохійського Іліодора і явився у спасінні від вогню трьох святих отроків - Ананії, Азарія і Мисаїла, кинутих у піч на спалення за відмову поклонитися ідолу. (Дан. 3, 92 - 95).


З волі Божої, Архистратиг переніс пророка Авакума з Юдеї в Вавилон, щоб дати їжу Даниїлу, в рові з левами (кондак акафіста, 8).


Архангел Михаїл заборонив дияволу явити юдеям тіло святого пророка Мойсея для обожнення (Іуд. 1, 9).


Святий Архангел Михаїл явив свою силу, коли він чудесно врятував дитину, кинуту грабіжниками в море з каменем на шиї біля берегів Афону (Афонський Патерик).


З давніх часів Архангел Михаїл прославлений своїми чудесами на Русі. У Волоколамському Патерику наводиться розповідь преподобного Пафнутія Боровського зі слів татарських баскаків про чудесний порятунок Новгорода Великого: "А яко же Великий Новград никогда же не бысть взят от агарян ... внегда по Божию попущению грех ради наших безбожный агарянский царь Батый Рускую землю поплени и пожже и поиде к Новому граду и покры его Бог и Пречистая Богородица явлением Михаила Архистратига, иже возбрани ему итти на него. Он же поиде на Литовския грады и прииде к Киеву и виде у каменныя церкви над дверьми написан великий Михаил Архангел и глагола князем своим указуя перстом: "сей ми возбрани пойти на Великий Новгород"".


Визволення міст руських Пресвятою Царицею завжди здійснювалися явленнями Її разом з Воїнством Небесним, під проводом Архистратига. Вдячна Русь оспівала Пречисту Богородицю і Архангела Михаїла в церковних піснеспівах. Архистратигу присвячено безліч монастирів і храмів. У древньому Києві відразу після прийняття християнства був споруджений Архангельський собор і влаштований монастир. Архангельські собори стоять у Смоленську, Нижньому Новгороді. Не було на Русі міста, де не існувало б храму або приділу, присвяченого Архистратигу Михаїлу.


З Священного Писання і Священного Передання відомі також Архангели: Гавриїл - фортеця (сила) Божа, провісник і служитель Божественної всемогутності (Дан. 8, 16; Лк. 1, 26); Рафаїл - лікування Боже, цілитель людських недуг (тов. 3, 16; Тов. 12, 15); Уріїл - вогонь або світло Боже, просвітитель (3 Езд. 5, 20); Селафіїл - молитвеник Божий, що спонукає до молитви (3 Езд. 5, 16); Иєгудиіл - славлячий Бога, зміцнює людей, що трудяться на славу Господню і піклується про відплату їм за подвиги; Варахиїл - податель благословення Божого на добрі справи, він просить милості Божий для людей; Ієремиїл - піднесення до Бога (3 Езд. 4, 36).


На іконах Архангели зображуються відповідно до роду їхнього служіння:


Михаїл - попирає ногами диявола, в лівій руці тримає зелену фінікову гілку, у правій - спис з білою хоругвою (іноді полум'яний меч), ​​на якій зображений червлений хрест.


Гавриїл - із райською гілкою, принесеною ним Пресвятій Діві, або зі ліхтарем у правій руці і дзеркалом з яспису - у лівій.


Рафаїл - тримає посудину з цілющими зіллями в лівій руці, а правою веде Товію, що несе рибу.


Уріїл - у піднятій правій руці - оголений меч на рівні грудей, в опущеній лівій руці - "полум'я вогненне".


Селафіїл - в молитовному положенні, що дивиться вниз, руки складені на грудях.


Іегудиіл - у правиці тримає золотий вінець, у лівій руці - бич із трьох червоних (або чорних) вервій (шнур).


Варахиїл - на його одязі безліч рожевих квітів.


Ієремиїл - тримає в руці терези.


Православна Церква кожен рік святкує свято Архистратига Михаїла, який охороняє Церкву і прославляє Бога, і всіх сил небесних, безтілесних, прославляючи велич Пресвятої Тройці. Архистратиг Михаїл є перший охоронець людей.


На службі Божій співають: "Величаємо Тебе, святий архістратиже Михаїле, і всіх Вас, ангельські сили небесні, що повсякчас прославляєте Господа".


Установлення церковного собору в честь небесного собору відноситься до стародавніх часів християнства. Вже в четвертому столітті на честь Архангела Михаїла були побудовані храми. В V ст.  Анатолій - патріарх Констатинопольский, в VIII ст. Іоанн Дамаскін, в IX ст. Георгій Неконидійській, Студит, Візантій, а також Арсеній Константинопольский, Кипріан і Єфрем Карійський написали багато священних пісень на день собора в честь Архистратига Михаїла і всіх сил небесних, безтілесних.


Тропар свята


Небесних сил архістратиги, завжди молимо вас ми, недостойні, щоб вашими молитвами охороняли й покровою небесної вашої слави захищали ви нас, що з любовю припадаємо до вас і взиваємо: від напастей спасайте нас, як старшини небесних сил.


Молитва до Архистратига Божого Михаїла


Святий та великий Архангеле Божий Михайле, незбагненної і вічної Тройці перший ангелів предстоятелю, роду ж людського управителю і охороните, що разом з воїнством своїм голову пре гордого денниці на Небесах сокрушив і завжди його злобу та підступність на землі осоромлює! До тебе з вірою прибігаємо і до тебе з вірою молимось: будь щитом несокрушенним і забралом міцним  церкви святої і православній вітчизні нашій, захищаючи їх блискавичним твоїм мечем від усіх ворогів видимих та невидимих. Будь вождем та соратником непереможним Христолюбивому воїнству нашому, увінчуючи його славою та перемогами над ворогами, щоб пізнали всі супротивникі наші, що з нами Бог і святі ангели Його. Не залишай же,  о Архангеле Божий, без допомоги та заступництва твого і нас, що нині прославляємо святе ім'я твоє. Бо ми, хоча і маємо багато гріхів, однак не хочемо в беззаконнях наших загинути, але до Господа навернутися і Ним для благих діл відродитися. Просвіти наш розум світлом Божим, щоб ми могли розуміти, в чому полягає блага і досконала воля Божа про нас, і знати все, що належить нам чинити, а що зневажати і залишати. Укріпи Господньою благодаттю слабку і немічну волю нашу. Щоб ми, утвердившись в законі Господньому, перестали перейматися земними помислами та похіттю плоті і заради тлінного та земного вічне та небесне, безумні, забувати. Перед усім цим виблагай нам із небес дух істинного покаяння, нелицемірний сум за Богом та сокрушення сердець за гріхи наші, щоб ми витратили сили на виправлення вчиненого нами зла. Коли наблизиться час кінця нашого і звільнення від темниці цього тіла, то не залишай нас, Архангеле Божий, беззахисними перед дією духів злоби піднебесних, які завжди перешкоджають людській душі прямувати на небо. Щоб ми під твоєю охороною безперешкодно досягли цих преславних райських помешкань, де немає ні суму, ні журби, але життя безконечне. І сподобилися побачити пресвітле лице Всеблагого Господа і Владики нашого і воздати Йому славу з Отцем і Святим Духом на віки віків. Амінь.



Переглядів: 1652 | Додав: Dionisij | Теги: Ізяслав (Карга), Діонісій, житомир, 21 жовтня, кафедральний собор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: