Вівторок
23.04.2024
19:09
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031




Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 80
Посилання
український каталог
Lemky.com





ХРАМ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ(Чернівці) Київська православна богословська академія




Церкви.com

Свято Феодорівський чоловічий




Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство


КАЛУСЬКЕ МОЛОДІЖНЕ ПРАВОСЛАВНЕ БРАТСТВО ПРП. ІОВА ТА ФЕОДОСІЯ МАНЯВСЬКИХ

+Братство;)

Пластовий портал

Братство св. вмч. Варвари

Одигитрия

Миколай про тебе не забуде


Друзі сайту
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Наш банер

Фотографія 1
<"Свято-Покровський чоловічий монастир
Житомирсткої єпархії УПЦ КП
Попільнянський район с.Білки ">
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічильник
Поділитися/ Сподоб
Свято-Вознесенська парафія УПЦ КП Донецька єп. м.Дружківка

Свято-Покровський чоловічий монастир Житомирської єпархії...

Блог

Головна » 2011 » Серпень » 3 » Свято Хрещення Руси-України
02:20
Свято Хрещення Руси-України

Свято Хрещення Руси-України

27-28 липня 2011 р. в Києві відбулися загальноцерковні урочистості та богослужіння, присвячені дню Хрещення Руси-України та пам’яті рівноапостольного князя Володимира Хрестителя. Богослужіння очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні близько 40-а архієреїв та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату.

27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося Всенічне бдіння, а 28 липня – урочиста Божественна літургія, яка розпочалася о 9.30. Храм та подвір’я навколо нього були наповнені богомольцями. Після читання Євангелія Святійший Патріарх виголосив проповідь про шанування святого рівноапостольного князя Володимира. Перший канал Українського телебачення вів трансляцію патріаршого богослужіння.

Після завершення Божественної літургії (близько 12.00) від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив Хресний хід. Як і минулого року, він зібрав понад 20 тисяч чоловік, з яких понад 1,5 тисячі становили священики. Люди йшли не тільки по вулиці, але й бічними тротуарами.

Довжина Хресного ходу від голови до кінця колони склала понад кілометр (коли початок ходу був на Софіївській площі, його завершення було на розі вул. Володимирської та бульвару Шевченка), а загальна тривалість шляху – близько 2,5 кілометрів. Незважаючи на спекотну погоду та поважний вік – 82,5 роки – Предстоятель, Святійший Патріарх Філарет не тільки звершив понад двогодинну Божественну літургію, але й пройшов весь шлях ходу та очолив два молебні – на площі перед Святою Софією з нагоди відзначення цього року 1000-ліття її закладання, та біля пам’ятника князю Володимиру.

Після молебню до Пресвятої Богородиці, завершеного на Софійській площі, Предстоятель звернувся до присутніх з коротким словом, в якому відзначив, що це місце є священним для всіх українців і для всіх православних християн, бо собор Святої Софії і в княжі, в козацькі часи, і в новітній історії був місцем історичних подій. «Через гріхи наші ми втратили свою державу – зазначив Патріарх Філарет – але Господь змилувався над нами, побачив бажання нашого народу бути вільним і духовно відроджуватися, а тому дав нам і незалежну державу, і Помісну Українську Церкву». Святійший Владика закликав на всіх Боже благословення, після чого Хресний хід вирушив далі – повз Михайлівський Золотоверхий монастир до пам’ятника рівноапостольному князю Володимиру.

Тут на сходах перед постаментом пам’ятника князю-хрестителю був звершений молебень, під час якого молитовно прославлялися святий рівноапостольний князь Володимир, свята рівноапостольна княгиня Ольга і святий благовірний князь Ярослав Мудрий та всі святі землі української.

Після завершення молебню Патріарх Філарет звернувся до присутніх зі словом повчання. Він нагадав, що хрещення навернуло наш народ від неправди до правди і що наша держава в княжі часи була сильною, бо на чолі неї стояли святі – княгиня Ольга, князь Володимир, князь Ярослав Мудрий. І коли нею керували святі, то і держава процвітала. А коли правителі стали грішити, примножувати ворожнечу та ненависть, – тоді держава занепала. «І це нам урок. Якщо ми хочемо процвітання Україні, ми повинні жити благочестиво, за заповідями Божими, в любові один до одного» – зазначив Предстоятель Київського Патріархату.

Патріарх також наголосив на необхідності об’єднання православ’я в Україні та створення єдиної Помісної Православної Церкви. «І ми впевнені, що в Україні буде єдина Помісна Православна Церква», – сказав Святійший Владика.

«Ми не вороги Росії, Російській Церкві. Ми брати, і щирі брати. Але ми хочемо мати це братерство як рівні, а не бути підпорядкованими», – зазначив він. «Якщо полюбимо своє, то навчимось любити і сусідів, і ближніх», – додав Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося многоліттям Патріарху, ієрархам, Україні, її владі та війську, і всім православним християнам. Після чого Предстоятель окропив віруючих святою водою, а потім дав відповіді на питання журналістів. Святкове богослужіння завершилося після 14 години, тобто тривало загалом понад 4,5 години. 

У якості подарунку в Михайлівському монастирі на паломників чекав чудовий спів хорового колективу «Орфей»  й інших хорів, а також можливість підкріпити свої тілесні сили їжею на благодійному обіді, який був організований протоієреєм Миколою Салабаєм, настоятелем столичного храму Різдва Христового.

Загальноцерковне торжество ще раз засвідчило духовну силу Київського Патріархату, стало втіхою та підтримкою численним священикам і мирянам з різних куточків України, які змогли побачити велич Церкви, до якої належать, та відчути причетність до важливої духовної справи творення єдиної Помісної Православної Української Церкви.

Зі святом Хрещення Київської Руси!

Переглядів: 1075 | Додав: Dionisij | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: