Четвер
28.03.2024
12:39
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31




Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 80
Посилання
український каталог
Lemky.com





ХРАМ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ(Чернівці) Київська православна богословська академія




Церкви.com

Свято Феодорівський чоловічий




Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство


КАЛУСЬКЕ МОЛОДІЖНЕ ПРАВОСЛАВНЕ БРАТСТВО ПРП. ІОВА ТА ФЕОДОСІЯ МАНЯВСЬКИХ

+Братство;)

Пластовий портал

Братство св. вмч. Варвари

Одигитрия

Миколай про тебе не забуде


Друзі сайту
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Наш банер

Фотографія 1
<"Свято-Покровський чоловічий монастир
Житомирсткої єпархії УПЦ КП
Попільнянський район с.Білки ">
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічильник
Поділитися/ Сподоб
Свято-Вознесенська парафія УПЦ КП Донецька єп. м.Дружківка

Свято-Покровський чоловічий монастир Житомирської єпархії...

Головна » 2011 » Жовтень » 26 » День Усікновення глави Івана Предтечі
22:50
День Усікновення глави Івана Предтечі

 Сьогодні Церква вшановує пам'ять усікновення чесної голови Предтечі Господнього Іоана Хрестителя.

   Іван Хрестиитель  — пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий. Про нього Господь Ісус Христос казав: «Серед народжених жонами не поставав (пророк) більший від Івана Хрестителя». Іван Хреститель прославляється Церквою, як «янгол, і апостол, і мученик, і пророк, і світильник, і друг Христів, і пророків печатка, і заступник старої та нової благодаті, і серед народжених пречесніший, і світлого Слова глас». 
    Цар Ірод Антипа наказав на бажання дочки Іродіади Саломії під час бенкету відрубати голову св. Іванові Хрестителеві. Через 300 літ відкопали її в полі за Божим об'явленням два монахи. Це було першим віднайденням голови св. Івана Хрестителя.
     Потім монахи передали її на зберігання вбогому гончареві. Врешті цей скарб один єретик-священик залишив у печері в Емесі. Згодом у тій печері поселилися правовірні ченці. Їхньому ігуменові Маркелові уві сні явився св. Іван і сказав: «Бог дарує вам мене», вказавши, де шукати голову. Так відбулося друге віднайдення голови св. Івана Хрестителя.

     В цей день Преподобний отець наш Діонісій, намісник монастиря, разом з братією відслужив Божественну Літургію. Після читання Євангелія, під час богослужіння виголосив проповідь сказану митрополитом Антонієм Сурожським, яка по своїй уті надихнула на богословські роздуми всіх присутніх: 

    " Ми звикли в нашому житті, що про всяку нужду, з приводу всякого випадку ми звертаємося до Бога по Його допомогу. І на кожен наш заклик, на кожен крик туги, страждання, страху, ми чекаємо, що Господь заступиться за нас, захистить, утішить; і ми знаємо, що Він робить це постійно, і що граничну Свою турботу про нас Він явив, ставши людиною і померши за нас і заради нас. 
     Але іноді буває в житті нашого світу, що Бог звертається за допомогою до людини. І це буває постійно, але часто ледве помітно або проходить зовсім непомічено. Постійно Бог звертається до кожного з нас, просячи, благаючи, умовляючи бути у цьому світі, який Він так полюбив, що життя за нього поклав, - бути Його живою присутністю, бути Його живою турботою, зрячою, добродействующей, уважною. Він нам говорить, що все, що б ми не зробили доброго для будь-якої людини, ми для Нього зробили; тим самим Він закликає нас бути тут як би на його місці. А іноді Він деяких людей зве до більше особистого служіння Йому. У Старому Завіті ми читаємо про пророків; пророка Амос говорить, що пророк - це людина, з якою Бог ділиться думками Своїми. Але не лише думками, але і Своєю справою. Пам'ятайте пророка Ісайю, який у баченні бачив Господа озирається і говорить : Кого послати Мені? - і пророк встав і сказав: Мене, Господи... 
      Але ось серед пророків, серед людей, які Богові послужили серцем неподіленим, усією великою силою душі, є один, пам'ять якого ми здійснюємо сьогодні і кого Бог назвав найбільшим серед тих, які народжені на землі. Це Іоанн Креститель. І дійсно, коли вдумаєшся в його долю, здається, немає долі величнішої і трагічнішої. Уся доля його була в тому, щоб як би не бути для того, щоб у свідомості і у баченні людей зріс Єдиний, Який є - Господь. 
      Згадайте перше, що говориться про нього в євангелія від Марка:"Він голос волаючий в пустелі". Він тільки голос, він настільки став єдиним, настільки вже не відмітний від свого служіння, що він став тільки Божим голосом, тільки благовістником; немов його як людину, людину плоті і крові, людини, яка може сумувати і страждати, і молитися, і шукати, і стояти, зрештою, перед прийдешньою смертю, - немов цієї людини немає. Він і його покликання - одне і те ж; він - голос господній, звучний, гримлячий серед пустелі людської; тієї пустелі, де душі порожні, тому що навколо Іоанна люди були, а пустеля від цього залишалася незмінною. 
       І далі Сам Господь говорить про нього в євангелія, що він - друг Жениха. Друг, який  так сильно, так міцно любить жениха і наречену, що він здатний, забувши себе, служити їх любові, і служити тим, щоб ніколи не виявитися зайвим, ніколи не бути там і тоді, коли він не потрібний. Він - друг, який здатний захистити любов жениха і нареченої і залишитися зовні, хранителем таємниці цієї любові. Тут теж велика таємниця людини, яка здатна як би не стати для того, щоб щось більше, ніж він, було. І далі сам Хреститель говорить про себе по відношенню до Господа:"Мені потрібно зменшуватися, сходити нанівець, для того, щоб Він зріс". Потрібно, щоб про мене  забули, щоб тільки про Нього пам'ятали, потрібно, щоб мої учні від мене відвернулися і пішли, подібно до Андрія і Іоанна на берегах Иордана річки, для того, щоб послідувати неподіленим серцем тільки за Ним: я живу тільки для того, щоб мене не стало! 
      І останнє - страшний образ Іоанна, коли він вже був в темниці, коли вже навколо нього звужувався круг смерті, що приходить, коли не було у нього вже виходу, коли ця колосально велика душа завагалася. Йшла на нього смерть, кінчалося життя, де нічого у нього не було свого, у минулому був тільки подвиг  зречення себе, а попереду - морок. І у цей момент, коли завагався в нім дух, послав він учнів запитати у Христа: чи Ти Той, Якого ми чекали? Якщо Той, то коштувало в юних літах живцем померти. Якщо Він - Той, варто було зменшуватися з року в рік, щоб Іоанна забули і тільки образ Прийдешнього зростав в очах людей. Якщо Він - Той, тоді коштувало тепер і помирати вже останнім вмиранням, тому що все, для чого Іоанн жив, було виконано і здійснено. Але раптом Він не Той? Тоді втрачено все: і юність, і найбільша сила зрілих років, все згублено, усе  безглуздо; і ще страшніше, що сталося це тому, що Бог ніби 'обдурив'. Бог, що призвав Іоанна в пустелі, Бог, що відвів його від людей, Бог, що надихнув його до подвигу самоумирания. Невже Бог обдурив, і життя пройшло, і повернення немає? 
     І ось, пославши учнів до Христа з питанням: чи "Ти Той"?, Іоанн не отримує прямої, утішаючої відповіді. Христос не відповідає йому: "Так, Я Той, йди з миром!" Він тільки дає пророкові відповідь іншого пророка про те, що сліпі прозрівають, що кульгаві ходять, що мертві воскресають, що жебраки благовістять. Він дає відповідь  з Исаии, але Своїх слів не додає, - нічого, окрім одного грізного попередження: "Блаженний той, хто не спокуситься про Мене. Підіть, скажіть Іоанну". І ця відповідь досягла Іоанна в передсмертному його очікуванні: вір до кінця, вір, не вимагаючи ні свідчень, ні доказів, ні знамень. Вір, тому що чув ти усередині, в глибинах душі твоєї, голос господній, що повеліває творити справу пророка. Пророки у своєму іноді найбільшому подвигу якимсь чином можуть спертися на Господа. Іоанна ж Бог підтримує тільки тим, що повелів йому бути Предтечею  і заради цього явити граничну віру, упевненість в речах невидимих. І ось чому дух захоплює, коли ми думаємо про нього, і ось чому кожного разу, коли ми думаємо про подвиг, якому межі немає, ми згадуємо Іоанна. Ось чому з тих, які народилися серед людей народженням природним і возносилися чудесно благодаттю, він з усіх - найбільший. 
     Сьогодні ми святкуємо день усікновення. Святкуємо... Слово "святкувати" ми звикли розуміти як радість, але воно ж означає "залишатися без діла", а без діла можна залишатися, тому що захлеснедушу радість і вже справи немає до звичайних справ, а може це статися тому, що руки опустилися від горя або від жаху. І ось таке сьогоднішнє свято: за що візьмешся перед лицем того, про що ми чули сьогодні в євангелія? 
     І ось цього дня, коли перед жахом і величчю цієї долі опускаються руки, нас закликає Церква молитися про тих, які теж в жаху і трепеті і подиві, і у відчаї іноді, помирали на полі битви, помирали в застінках, помирали самотньою смертю. Після того, як ви прикладетеся до хреста, молотимемося про усіх тих, які на полі битви життя поклали, щоб жили інші, схилилися до землі, щоб повстав інший. Згадаємо тих, які з тисячоліття в тисячоліття, а не тільки у наш час, гинули страшною смертю, тому що вони уміли любити, або тому, що інші любити не уміли, згадаємо усіх, тому що усіх объемлет господня любов, і за усіх має відбутися, молючись, великий Іоанн, який пройшов через усю трагедію жертви до кінця вмирання і смерті без єдиного слова розради, а тільки владним велінням Божим : "Вір до кінця, і будь вірний до кінця". Амінь."
Переглядів: 1449 | Додав: Dionisij | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: